Vi tænder tusinde lys i den mørke tid

År efter år, er det Amager Butikkerne der sørger for at julen bliver lidt lysere. Vi hænger kæderne op, så gran, hjerter og lys skaber julestemning for de mange tusinde der færdes i gaderne på Amager i december.

 

Det startede vistnok for 45 år siden” fortæller Rene Steinvig. Han er vinhandler på Amager og næstformand i Amager Butikkerne, som er foreningen for de handlende på Amager. “Dengang hed vores forening Sundbyernes Handelsforening. Det var her man tog initiativ til at Amager skulle have et juleoptog og julelyskæder i gaderne.”

I dag er det stadig Amager Butikkerne der hvert år sørger for at optoget og lyskæderne spreder glæde og lys i en mørk tid.

“Vi er glade og stolte over at kunne give Amager denne julegave hvert år. Men foreningen bliver jo drevet af frivillige kræfter og har begrænsede midler til rådighed. Det er egentlig ikke vores ønske at stå alene med denne opgave. I andre byer er det for eksempel kommunen der financierer og faciliterer julebelysningen. Men indtil videre har vi påtager os opgaven hvert eneste år. Dog kan vi ikke gøre det uden økonomisk støtte. En kommer især fra Amager Øst og Amager Vest Lokaludvalg og Københavns Kommunes julepulje,” slår Rene fast.

“Amager Butikkerne ejer kæderne. Og i praksis sørger vi for at lave aftaler med de firmaer der står for opsætning og nedtagning af lyskæderne, de der vedligeholder og fornyer kæderne og de der har kæderne liggende på lager det meste af året. Sammen med elforbruget koster det i alt omkring 230.000 kroner om året,” fortæller Rene.

 

Flere kæder og lettere montering

“Sidste år tog vi et stort skridt fremad i forhold til, at gøre montering af kæderne mere enkel og billigere. Vi fik nemlig opsat stik direkte på facaderne, der hvor kæderne bliver hængt op. Det betød at vi slap for at trække seks kilometer kabler på kryds og tværs af gader og bygninger. Kablerne var både i vejen, ikke særligt kønne og tog lang tid at hænge op. Sammen med stikkene er der også monteret timere. Der gør det lettere at styre hvornår kæderne skal være tændt og slukket.”

“Timerne kan i høj grad komme i spil i år, hvor det i øjeblikket ser ud som om, at der skal skæres ned på elektricitetsforbruget hen over vinteren,” konstaterer Rene. “Med timerne kan vi bedre regulere hvor mange kæder der skal være tændt ad gangen og hvor lang tid de skal være tændt. Vi har endnu ikke taget beslutning om hvad vi gør ved det, men det bliver vi nok nødt til, inden for den nærmeste fremtid.”

 

Ingen lys UDEN frivillige bidrag

“Det er i øvrigt vigtigt at slå fast, at opsætning af de mange stik og timere kun blev gjort mulig, takket være en lang række frivillige bidrag fra Amager Butikkernes medlemmer samt andre virksomheder, foreninger og private på Amager. Og takket være bidrag fra Amager Erhvervsråd har vi også kunnet købe otte nye kæder. De bliver blandt andet ophængt på Øresundsvej og Englandsvej,” tilføjer Rene og fortsætter, “Hvert år til jul udgiver Amager Butikkerne også en skrabekalender som sælges i medlemmernes butikker. Overskuddet herfra går også til julebelysningen og juleoptoget. Så her kan alle være med til at bidrage og samtidig være med i konkurrencen om fine præmier.

“Til gengæld har vi endnu ikke set noget til de mange penge som formanden for Sundby Handelsforenings Fond, tidligere på året, lovede at give til julebelysningen. Så julebelysningen på Amager er stadig dybt afhængig af bevillingerne fra Lokaludvalgene og de øvrige tilbagevendende bidragydere,” konstaterer Rene.

 

Tænk hvis det ikke var der

“Hvis man skal forklare hvad julebelysningen og juleoptoget betyder for Amager, er det måske nemmere at forstå, hvis man går 4-5 år tilbage. Det var en jul, hvor det var et nyt firma der skulle hænge lyskæderne op. Det medførte tekniske vanskeligheder der betød, at julekæderne ikke var klar til at blive tændt den dag der var juleoptog,” husker Rene og fortsætter: “Efterfølgende var der omkring 24.000 opslag på de sociale medier der kommenterede på den manglende julebelysning. Så når det lige pludselig ikke er der, går det åbenbart op for rigtig mange, hvor stor en betydning det har. Julebelysning og juleoptog har en betydning der spiller på mange tangenter. Det er med til at understrege og understøtte Amagers særegne identitet, kulturliv, foreningsliv, handelsliv og sociale liv. Så det er uden tvivl en tradition, der betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker på Amager”.

 

Fakta om julelyskæderne

  • Julekæderne hænger på Amagerbrogade fra Gyldenrisvej – hvor juleoptoget starter – til Christmas Møllers Plads og i sidegaderne Holmbladsgade, Øresundsvej og Englandsvej.
  • Den samlede pris for lyskædernes opsætning, nedtagning, vedligeholdelse, oplagring og elforbrug er ca. 230.000 kroner om året.
  • Lyskæderne bliver sat op i november og bliver taget ned mellem jul og nytår.
  • Kæderne bliver tændt den sidste lørdag i november samtidig med at juleoptoget starter ud fra Gyldenrisgade. De bliver slukket og nedtaget igen omkring nytår.
  • Der er 60 kæder og i alt omkring 3.000 LED pærer.

 

Fakta om Amager Butikkerne

Amager Butikkerne er en forening for handels-, håndværks- og servicevirksomheder på Amager. Amager Butikkerne har eksisteret i snart 130 år. Foreningen arbejder for, at øen har byens mest aktive, tidssvarende og varierede handelsliv, som altid dækker alle de lokale forbrugeres behov og samtidig bidrager til at dyrke og styrke øens særlige kulturelle og sociale liv.

Ud over at sætte fokus på Amagers handelsliv gennem lokalpressen og de sociale medier, så søger Amager Butikkerne også indflydelse på Amagers udvikling. Og først og fremmest står Amager Butikkerne bag en lang række tilbagevendende aktiviteter som for eksempel Juleoptog, Julebelysning, Fastelavnsfest, Majfest, mm. Til glæde for alle der bor og færdes på Amager.